top of page

Udstyr

Et bur som minimum måler 100x60cm eller 120x50

cm- men meget gerne større. Et bur kan ikke blive

for stort - kun for lille. De fleste køber eller laver et

lukket bur (vivarium/terrarium), men tremmebure

kan f.eks. også bruges, såfremt man organiserer sig

ud af potentielle udfordringer som træk, kulde og

hvis pindsvinet vil klatre. (Se evt. afsnittet

nedenunder for at se gode overvejelser i forhold

til  at bygge bur selv)

 

Et hjul som måler minimum 30cm i diameter,- men også meget gerne større. Køb et hjul af god kvalitet og med lydløst kugleleje fra start. Det er godt givet ud. Jeg anbefaler, at man undgår hjul med plastriller eller huller af nogen art på hjulets overflade. Dette for at undgå uheld som f.eks. blødende og/eller hævede fødder, samt afrevne negle. Det er helt essentielt, at pindsvin har et hjul at løbe i, for at det bevare fysisk og mental sundhed. Ude i naturen løber de mange km hver nat, så et absolut must at de får mulighed for at motionere i et hjul, når vi holder dem i “små” bure i fangenskab.

 

Minimum 2 skjul- gerne flere. Pindsvin elsker det. Jeg bruger altid som minimum et i stof (hyggepose eller cube) og så et hus i træ eller plast. Jeg anvender personligt også f.eks. små træbroer samt tunneler i stof eller plast i mine burer og kan variere mellem dem. Kun fantasien sætter grænser, sålænge det er safe for pindsvinet.

 

Bakke til under hjulet. Min favorit er en killingebakke, hvor kanten ikke er så høj at komme over for især de små pindsvin, men også for at bakken ikke optager for meget plads i buret. Jeg bruger træpiller i bakken, men man kan også vælge andre produkter som f.eks. toastrø eller køkkenrulle.

 

Et termometer, så man altid kan holde øje med temperaturen i buret. Pindsvin tåler ikke at blive for kolde, og sker det,- kan det i værste fald blive fatalt. Pindsvin skal føles lune under maven. Derfor er det vigtigt, at temperaturen ligger mellem 23-27 grader (tilpasset den enkelte). Min erfaring er, at afrikansk pygmæpindsvin trives bedst ved en cirka 24-25 grader i hele buret, men der kan være individuelle forskelle. Har man svært ved at holde temperaturen i buret, er en ekstern termostatstyret varmekilde påkrævet. Jeg anbefaler en keramisk varmepære ALTID UDEN lys. Pindsvin er nataktive, så vigtigt for deres trivsel, at de får mørke om natten.

 

Mad og vandskål. Jeg anbefaler de lidt tunge keramikskåle eller den ergonomiske fra f.eks. Living World Green. Dette for at de ikke så nemt vælter dem.

 

Forskelligt legetøj - gerne i forskellige materialer og udformninger. Igen er det kun fantasien, der sætter grænser,- så længe det ikke er noget pindsvinet kan komme til skade med.

 

Bundstrø til bunden af buret. Det er lidt forskelligt, hvad folk er til, men vigtigt er det, at det ikke støver ift. pindsvinets luftveje og ikke er usundt for pinden at leve i. Min personlige favorit er hvid Über Soft Bedding og fleecetæpper. Carefresh, boxo eller hemp er også alternativer. Der er fordele og ulemper ved det hele, så op til den enkelte hvad man selv er mest til.

 

Derudover er det en god ide at have en transportkasse. En “lukket” papkasse kan dog også bruges. Jeg anbefaler, at man anskaffer sig en rimelig rummelig én a la størrelse som til en kat. Dette for at der er god plads til hyggepose udover anden bundmateriale og evt. heat packs, snugglesafe eller lignende, når pindsvinet transporteres.

 

En køkkenvægt er også helt essentielt, så man løbende kan holde øje med vægten ift. trivslen af sit pindsvin. Man kan derved kontinuerligt vurdere, om der er behov for småændringer i foderplanen, men det er desuden også muligt at opdage sygdom. Pindsvin er byttedyr og skjuler derfor sygdom rigtig godt. Så falder vægten pludselig, kan det være tegn på, at noget er galt.

 

En løbegård kan også stærkt anbefales. En af mine favoritter den 6-kantede i zink med smal gittermaske på 1 cm. Man kan sætte flere sammen og dermed variere størrelse. Men igen mulighederne er mange, man skal bare være opmærksom på, at den er safe for pindsvinet.

IMG_4041.JPG
IMG_4022.JPG
IMG_4197.jpg
IMG_4025_edited.jpg
IMG_4036.jpg
IMG_4038.jpg
IMG_4023.jpg
IMG_4209.jpg
IMG_4191.jpg

Byg af bur

Flere har spurgt ift. selv at bygge bur, så her et lille skriv med gode overvejelser.

Man kan ombygge en skænk, bruge en reol eller starte helt fra bunden.

Det man skal være opmærksom på er:

 

1 - størrelsen. Jeg plejer at sige, at et bur ikke kan blive for stort- kun for lille. Mindstemål er 100x60cm eller 120x50cm. Jo større jo bedre.

 

2 - et pindsvin har dårligt syn, så derfor er en 1 plans lejlighed at foretrække. Laves flere niveauer- skal disse sikres med afskærmning (f.eks. plexiglas),- OGSÅ på ramper mellem niveauer. Ramperne laves med trin med 2 cm imellem trinene.

 

3 - Overvej om du vil bygge et lukket eller åbent bur. Der er plusser og minusser ved begge.

 

Hvis du vælger et lukket bur,- så husk at lave ventilationshuller, så luften kan cirkulere, så der ikke kommer et dårligt miljø for pinden at bo i. Jeg laver selv 3-4 huller i hver side øverst, hvor pindsvinet ikke kan nå op. Man kan sætte net for hullerne, men det er egentlig ikke nødvendigt, såfremt, at hullerne er placeret, så pindsvinet ikke kan nå dem. Af erfaring anbefaler jeg en minimumshøjde i et lukket bur på 50cm. Dette for at man bedre kan få hjul ind og ud af buret uden alt for meget besvær.

 

Hvis du vælger et åbent bur, skal du ikke tænke så meget i luftkvalitet, men mere mulighed for at opretholde en bestemt minimumsvarme. Denne skal ligge mellem 23 og 28 grader, og skal altid tilpasses det enkelte dyr. Er minimumsvarme svær at opretholde i hele buret, kan det afhjælpes med en ekstern termostatstyret varmekilde f.eks. en keramisk varmelampe. I denne type bur skal man også være mere opmærksom på, at pindsvinet ikke bliver udsat for træk. Kanten rundt skal være minimum 40 cm, så pindsvinet IKKE kan kravle over kanten - og så skal du vel og mærke ikke sætte et træhus eller andet helt hen til kanten for så passere et pindsvin nemt denne alligevel. En pind må ikke kunne nå kanten, når det strækker sig max ud.

 

Så overvej hvad du er mest til - også ift. burets placering, og hvad du har af muligheder.

Vær obs på placering af bur foran/under et vindue.

 

4 - jeg anbefaler at man laver et frontbræt på et lukket bur. Jeg laver dem selv 10 cm høje. Dette for at holde både bundstrø og pindsvin bedre inde på den rigtige side af buret, når lågen åbnes.

 

5- Plexiglas som låger eller i fronten er en god løsning, så pindsvinet kan se ud og du kan se ind. Plexiglas er desuden nemt at rengøre. Jeg bruger glaslister i mine lukkede burer, således at 2 stykker plexiglas glider forbi hinanden og på den måde fungere som låger.

 

6 - Overvej at ligge en vandtæt og skridsikker måtte i bunden af buret og evt. fuge kanten rundt. Det kan f.eks. være vinyltæppe. Dette både for nem rengøring = hygiejne, for at gøre det mere skridsikkert for pinden, så den ikke rutcher rundt i bundmaterialet, men det er selfølgelig også en fordel, hvis en vandskål skulle vælte eller ift. en tissetår. Det kan også hjælpe lidt ift. kulde nedefra. Det anbefales dog altid, at man hæver buret fra gulvhøjde, såfremt der ikke er gulvvarme.

 

7 - det er ALTID en god ide at have et termometer, så du kan tjekke temperaturen i buret.

 

God fornøjelse

bottom of page